E-reader: BeBook One 2010

De laatste stap om helemaal digitaal te gaan: het elektronische boek. Veel boeken lees ik niet, en als ik al een boek lees, zijn het technische boeken. Met een e-reader kan ik echter een bijna onbeperkt aantal boeken meenemen op vakantie en hoef ik niet voordat ik vertrek te bedenken wat ik straks wil lezen. De kans dat er dan een leesboek bij zit waar ik wel zin in heb, lijkt mij dan groter. We zullen zien of dat klopt.

De afgelopen paar dagen heb ik in de trein (zit iedere werkdag 100 minuten in de trein) al een behoorlijk aantal pagina’s gelezen. Tot nu toe ben ik erg positief over het lezen met een e-reader.

Hands on vergelijking

Het doel van een e-reader is toch om boeken mee te lezen. De enige manier om de lees-beleving te proeven, is door de apparaten in de winkel te zien. Pas als je er een aantal achter elkaar vast kunt houden kun je een vergelijking maken tussen gewicht, vorm, bediening etc. Het viel me op dat het scherm vrijwel gelijk is voor alle modellen. De achtergrond is niet wit, maar een beetje papier-kleur achtig. De letters zijn donker, maar niet zo donker als in een echt boek. Het lijkt alsof de letters met een potlood is geschreven. Het contrast is dus ook niet heel erg groot, maar weet niet of dat juist een voor- of nadeel is. Wanneer er veel licht is, lijkt het me prettig als het contrast niet al te hoog is, maar als er weinig licht is juist wel. Er zijn ondertussen zo veel modellen om uit te kiezen, dat dit niet echt makkelijk is. Voor een overzicht van een groot aantal e-readers is de matrix van MobileRead.com een aanrader. Zo’n overzicht haalt het echter niet bij een eigen real-life vergelijking.

Size does matter

Ik heb getwijfeld over het formaat. De meeste e-readers zijn 5″ of 6″. Voordat ik de winkel in ging, wilde ik een zo klein mogelijk model. Hoe kleiner, hoe makkelijker mee te nemen. Als de letters te klein zijn, kan ik ze immers toch nog vergroten en wordt de bladspiegel automatisch aangepast. Op zich klinkt dat leuk, maar het werkt toch niet helemaal vlekkeloos. Eventuele afbeeldingen/diagrammen op de pagina worden hierdoor verkeerd of maar deels weergegeven. Dan moet je dus uitzoomen om die goed te bekijken. Ik verwacht dat ik een redelijk aantal technische boeken zal lezen op mijn e-reader, dus is dat niet handig. Wanneer je een e-book in het standaardformaat toont, dan is de marge tussen de tekst en de rand van het analoge boek aanwezig zijn, ook aanwezig op het scherm. Dat is jammer, want de e-reader heeft zelf ook al een rand. Door de marge wordt de tekst moeilijk leesbaar (letters zijn niet meer helemaal goed gevormd) en te klein. Je bent dus eigenlijk verplicht om in te zoomen, met alle gevolgen van dien. Toch is 1x zoomen op een 6″ model een stuk beter werkbaar dan op een 5″ model. Het formaat waarin het boek is opgeslagen heeft ook invloed op de manier waarop de e-reader het kan weergeven. Bij epub versies heeft de e-reader meer vrijheid dan bij een PDF versie.

Aantekeningen

Een aantal e-readers hebben de mogelijkheid om aantekeningen te maken. Soms via een touch screen, soms via een toetsenbord. Dat leek me heel handig, totdat ik het probeerde. Hoewel de meeste schermen binnen een seconde of zelfs een halve seconde reageren, is dat veel te traag om een vloeiende workflow ervaring te hebben voor het maken van bijvoorbeeld aantekeningen. Het leek mij interessant om te zien dat boeken meer interactief worden doordat je opmerkingen kan toevoegen en deze opmerkingen vervolgens weer kan delen met anderen. Zo blijft een boek na publicatie zich verder ontwikkelen en kunnen fouten verbeterd worden, of delen geactualiseerd worden. Als je niet oppast gaat het op WikiPedia lijken.

Touch of niet?

Wanneer je een touch interface hebt, heb je minder ruimte nodig voor hardware knoppen en kun je een e-reader maken met een dunne rand. Helaas gebruiken veel producenten dit voordeel niet om inderdaad de rand kleiner te maken, maar gebruiken ze toch nog een aantal hardware knoppen die onevenredig veel ruimte innemen. Wanneer de interface met touch werkt ben je afhankelijk van de snelheid van het scherm voordat je een keuze kunt maken. Met hardware knoppen kun je veel sneller reageren, omdat je je keuze al kunt maken voordat hij op het scherm staat. Veel voorkomende toetscominaties die je uit je hoofd kent, kun je zo snel achter elkaar invoeren. Op Internet heb ik ook gelezen dat een touch screen meer zou glimmen ofzo, maar dat heb ik in de praktijk niet kunnen waarnemen (mogelijk ook omdat er geen natuurlijk licht aanwezig was).

Een ander argument tegen touch is dat het scherm minder snel vies wordt als je er niet met je vingers op zit of strepen ziet van het pennetje dat er vaak bij zit.

BeBook One 2010

Na nog een aantal online reviews te hebben gelezen, toch besloten om de BeBook One 2010 te bestellen. De naam van het product is veelbelovend, vrij vertaald “Wees het nummer 1 boek van 2010”, dus aan de naam kan het niet liggen. In de winkel heb ik ook nog de ‘oude’ BeBook One mogen proberen en de verversing van die pagina’s is wel heel erg traag (op de site van mybebook noemen ze die snelheid ‘normal’). Zeker als je door een aantal pagina’s heen wil lopen achter elkaar gaat het irriteren. Wat de specs zijn en wat er in de doos zit, kun je zien op MyBeBook. Het mapje waar de BeBook mee wordt geleverd is wel nog het vermelden waard. Dit is een verstevigd leren mapje waar je de BeBook in kunt klemmen. Hij zit muurvast en wanneer het mapje dicht is, is hij goed beschermd.

Nu nog lezen…

2 gedachten over “E-reader: BeBook One 2010

  1. De originele BeBook One is inderdaad vrij traag, hij is nog trager dan m’n BeBook Mini, en die is al niet al te snel. Een Kindle is significant sneller.

    Overigens heb je het probleem van de marge die je ziet alleen bij PDF’s, en dat formaat wil je eigenlijk sowieso proberen te vermijden. Voor gewone boeken lukt dat aardig, daar gebruik je eigenlijk altijd epub voor.

    Feed om in de gaten te houden overigens: http://feeds.feedburner.com/oreilly/ebookdealoftheday

  2. Dank voor de tip, zal de feed in de gaten houden. $ 9.99 voor een boek is goed te doen.

    Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom je niet het e-book gratis bij de papieren versie krijgt. Het is toch ook normaal dat je bijvoorbeeld mp3’s maakt van een cd die je hebt gekocht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *