Reis met extra vlucht goedkoper

Meer vliegen en minder betalen? Dat kan! Boek nu een extra vlucht en krijg meer dan €300 korting!

Raar maar waar: het kan voordeliger zijn om een extra vlucht aan je reis toe te voegen. In augustus heb ik een vakantie naar Tanzania geboekt met KLM Air France. Er gaan verschillende vluchten vanuit Europa naar Tanzania. KLM Air France is een van de bedrijven die vanuit Amsterdam vliegen, wel zo makkelijk. Natuurlijk kijk je ook naar vluchten vanuit andere luchthavens om de beste koop te vinden. Al snel bleek dat een vlucht vanuit Düsseldorf het goedkoopste is. Het vreemde is echter dat je vanuit Düsseldorf eerst naar Amsterdam vliegt, om vervolgens door te vliegen naar Kilimanjaro (Tanzania). Je stapt in Amsterdam over naar hetzelfde vliegtuig als wanneer je de vlucht in Amsterdam zou starten. Conclusie: je maakt een extra vlucht, maar de prijs van de gehele reis is lager. Dit alles vond ik vreemd, niet alleen vanwege de prijs, maar ook omdat KLM Air France op een lijst staat met meest milieubewuste bedrijven, volgens de Sustainability index airline sector. Mensen (financieel) stimuleren om meer vluchten te maken, lijkt me dan niet de bedoeling.

Probeer maar eens een reis te boeken van Düsseldorf – Kilimanjaro en Amsterdam – Kilimanjaro, maakt niet uit welke datum. Altijd zie je dat via Düsseldorf goedkoper is dan direct vanuit Amsterdam. Voorbeeldje via SkyScanner (site van KLM ligt nu even plat):

vlucht amsterdam - kilimanjaro

Vlucht Amsterdam - Kilimanjaro (skyScanner)

vlucht dusseldorf - kilimanjaro

Vlucht Düsseldorf - Kilimanjaro (skyScanner)

Dat scheelt in dit voorbeeld dus €1.181,27 – €841,96 = €339,31 per persoon. Zoals je ziet, is het vluchtnummer en de tijd voor de vlucht tussen Amsterdam en Kilimanjaro voor beide reizen exact hetzelfde. Het gaat dus om hetzelfde vliegtuig. Wanneer je op de terugweg nog een paar keer meer overstapt, is het nog eens €100 goedkoper.

In het veel te kleine invoerveld in het contactformulier op de site van KLM, heb ik het volgende bericht achtergelaten:

Er is een structureel prijsverschil tussen de reizen
Amsterdam -> Kilimanjaro
Dusseldorf -> Amsterdam -> Kilimanjaro

De tweede reis, met dus een vlucht extra, is structureel 100 euro of meer goedkoper dan de eerste reis. Bovendien stap je bij de tweede reis in hetzelfde vliegtuig als bij de eerste reis (zelfde vluchtnummer). Conclusie: je maakt een extra vlucht en je betaald minder. Ben ik de enige die dat vreemd vind?

Hiermee stimuleren jullie passagiers om meer te vliegen dan noodzakelijk. Dat lijkt mij niet positief voor het milieu en jullie balans.

Kunt u mij dit uitleggen?

Na een weekje kreeg ik de volgende e-mail terug:

Hartelijk dank voor uw e-mail.

In antwoord op uw vraag kunnen wij u informereren dat gedeeltelijk met de markt te maken heeft (bv concurentie positie) en gedeeltelijk met de luchthaven belasting die men betaald als transfer passagier en vertrekkend passagier. Een een passagier die in transfer in Amsterdam is betaald aanzienlijk minder.

Wij hopen u vraag beantwoord te hebben.

Goed dat ik een antwoord terug krijg. Goed dat ik een antwoord terug krijg dat daadwerkelijk ingaat op mijn vragen/punt. Jammer dat dit het antwoord moet zijn (en de tikfouten ;-)). KLM Air France bepaalt de kosten van de transfer of start niet, dat doet de luchthaven/overheid. Om Schiphol interessant te maken als overstapplaats, is er blijkbaar voor gekozen om de overstapkosten zo laag mogelijk te houden. Het is wel jammer dat ze (blijkbaar) niet nadenken over de gevolgen die dit kan hebben.

Je vraagt je wel af voor welke vluchten het nog meer voordeliger is om vanuit een kleinere luchthaven te starten en dan op de grote luchthaven over te stappen in plaats van direct vanuit de grote luchthaven te vertrekken. Overstappen is nooit prettig, maar als het een paar honderd euro per persoon goedkoper is, dan is het wel de moeite waard.

Zijn er meer mensen die dit hebben meegemaakt? Of tips hebben voor vluchten naar bepaalde bestemmingen?

4 gedachten over “Reis met extra vlucht goedkoper

 1. hey!

  vandaag weer eens een fantastische max pam en rob trip.

  leuke actie op je blog. en dan nog te weten dat het meest milieuvervuilende deel van het vliegen het landen en starten is. al aan gedacht om een e-mailtje te schrijven aan een kamerlid, staatsecretaris, minister na jouw keuze over deze kwestie? in de volgende vier weken verdient het stukje misschien net iets meer aandacht dan anders.

  las net een artikel over internet, google en co: Unsere Zukunft in der Matrix. misschien vind je het wat. ’t is helaas in het Duits vertaald.
  http://www.zeit.de/digital/index

  het artikel wel door een Amerikaan geschreven dus zou best kunnen dat het ook ergens op zijn website in het Engels te vinden is.
  http://www.roughtype.com/index.php

  en dan zag ik dit nog. best geinig. ik kom er niet achter hoe je dat filmpje moet bekijken maar jou lukt dat vast wel…
  http://www.amsterdaminc.tv/2009/11/04/interactief-design-is-de-toekomst/

  groetjes,
  h

 2. Vanwege de museumnacht, heb ik buitenhof vandaag gemist. Misschien komende week nog even op uitzendinggemist kijken.

  Ik zal eens nadenken over je suggestie mbt het kamerlid om te e-mailen. Ik heb er wel even over gedacht, maar uiteindelijk niet gedaan. Dat was voor de blogpost, en had ook te maken dat ik te lui was om iets te schrijven. Nu de blogpost er is, hoef ik alleen nog maar een geschikte ontvanger te zoeken :-).

  Duits is niet mijn sterkste taal, maar dan is Google handig:
  http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.zeit.de%2F2009%2F46%2FZukunft-Netz&sl=de&tl=nl&history_state0=

  Ik vind het wel heftig om te zeggen dat de opkomst van internet gelijk is aan die van de elektriciteit. We zullen zien wat de toekomst brengt! Het boek van Nicholas Carr is misschien ook wel interessant om een keer te lezen.
  Ik zal zijn blog eens volgen.

 3. Goede blog, en een goed voorbeeld van de gekke situaties waar dit soort regelgeving toe leidt. Wel iets om rekening mee te houden als je goedkoper uit wilt zijn, maar aan de andere kant belast zo’n extra vlucht natuurlijk weer het milieu! Over tik- of d/t-fouten gesproken, die komen vraag én antwoord voor 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *