Berlijn

Rijksdag

Van zaterdag 14 november tot zaterdag 21 november ben ik met Rowenna in Berlijn geweest. Veel gezien en vooral veel gelopen. In deze post een paar (persoonlijke) highlights en foto’s.
Om te beginnen zijn we dit keer met de trein gegaan. Iets waar ik niet snel voor zou kiezen bij een reis van ruim 600 km. Vanuit Duisburg is het met de ICE (bijna 250 km/u) nog net geen 4 uur treinen. Het stukje tussen Eindhoven en Duisburg is helaas meer dan 2 uur. Dan moet je ook nog 2 keer overstappen (Duisburg, Viersen Venlo). De trein (ICE) bevalt prima: natuurlijk veel meer ruimte dan in het vliegtuig. De trein rijdt trouwens ook ‘gewoon’ op tijd.

In de week dat we in Berlijn waren, hebben we de volgende punten kunnen afvinken:

 • Altes Museum
 • Hackesche Markt/Höfe
 • Nederlandse ambassade
 • Brandenburger Tor
 • Holocause Denkmal
 • Tiergarten
 • KaDeWe
 • Bar Jeder Vernuft
 • Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche
 • Rijksdag
 • Topographie des Terrors
 • Checkpoint Charlie
 • DDR museum
 • Berliner Dom

Later meer over de punten die het meest ‘bezienswaardig’ waren. Als je alleen foto’s wil zien, kijk dan aan het einde van deze post.

Verblijf

We verblijven in een klein appartement vlak bij het station ‘Belleveue’, net boven de Tiergarten. Het appartement heeft een kleine hal (2m²), douche incl. toillet (3m²), woon-/slaapkamer (12m²) en keukentje (3m²). Verder is er nog een balkon van 3m², maar die was niet erg nuttig met dit weer.

Van A naar B

Berlijn is best een grote stad met zijn 3,5 miljoen inwoners. Om makkelijk en snel van A naar B te reizen, kopen we bij aankomst op de Berlin HouptBahnhof een kaartje voor de regio’s A en B dat de hele week geldig is (€ 26,50 p.p.). Met dit kaartje kun je gebruikmaken van alle bussen, treinen, metro’s, trams die in deze zones rijden. Als je alleen in het centrumgebied blijft, dan blijf je eigenlijk in zone A. Zelfs als je naar de East Side Gallery gaat, die duidelijk buiten het gebied ligt wat ik ‘centrum’ zou noemen, ligt nog net binnen de A zone. Ben je moe, of heb je geen zin meer in lopen of musea, dan pak je de metro/trein naar een ander stadsdeel. Zonder de OV kaart is het bezoeken van Berlijn een stuk minder makkelijk.

Een andere mogelijkheid was het kopen van een Berlin WelcomeCard (fare zone AB) die in verschillende smaken verkocht wordt. De duurste kaart is met € 34,50 p.p. duurder dan de OV kaart voor zone AB en slechts 5 dagen geldig. De kaart geeft echter ook korting geeft bij de meeste musea. Helaas is er geen versie is van 7 dagen, dus besluiten we deze kaart niet te kopen. Achteraf gezien was de kaart van een week ook het meest nuttig, omdat we veel met de metro/trein hebben gereisd, maar weinig in musea zijn geweest.

Planning: wat gaan we zien?

Wat moet je zien? Voordat we vertrekken, en in de trein, lezen we in het boekje “100% Berlijn” van Momedia.nl. Dit is een klein handzaam boekje met nuttige informatie over wat er te zien/doen is. Vooral de opvouwbare en uitneembare kaart was erg handig. Het details was precies voldoende om een route te kunnen wandelen, maar niet te gedetailleerd, zodat het formaat van de kaart handzaam blijft. De nadruk van het boekje ligt vooral op het maken van een wandeling door een deel van de stad. Deze wandelingen zouden circa 3 uur moeten kosten, maar dan moet je behoorlijk doorlopen en nergens naar binnen gaan. Er staan 6 wandelingen in. Natuurlijk loop je nooit precies de routes zoals ze beschreven zijn, maar ze bieden wel een handig startpunt en een suggestie om een aantal bezienswaardighieden te combineren. Soms is het leuker om een stukje om te lopen dan dat je direct naar je volgende ‘highlight’ te gaan. Dan mis je misschien net die ene straat/plein dat niet direct een highlight is, maar wel leuk om te zien.

Omdat 100% Berlijn wat weinig informatie bevat van de dingen die je om je heen zien (gebouwen/musea), besluiten we ook een Capitool gids te kopen. In een groot warenuis, de KaDeWe, hebben ze natuurlijk ook wel Engelse boekjes (ondanks dat je in Duitsland bent). In het Engels heten de Capitool gidsen overigens “Eyewithness Travel” en zijn ze ongeveer 10 euro goedkoper dan de Nederlandse variant. Het is leuker te bladeren door zo’n boekje dan bijvoorbeeld een Lonley Planet, omdat er veel meer plaatjes en foto’s in staan. Vooral de dwarsdoorsnedes van gebouwen met daarnaast informatie over bepaalde locaties is erg interessant. Door de plaatjes kan je relevante informatie sneller vinden dan een boekje waar alleen (maar veel) tekst staat. Dan lees je soms achteraf pas wat je hebt gezien.

First impression

Aankomst station Berlijn

“You can never make a second first impression”. De trein komt aan op het hoofdstation in Berlijn. Veel glas en staal. 3 verdiepingen met treinen, verdeeld in een gebouw met 4 of 5 verdiepingen (van ieder ca 4m hoog) met erg veel open ruimte tussen de verdiepingen. Van de bovenste verdieping kun je het spoor in de ‘kelder’ zien. Dit staat symbool voor heel Berlijn: brede straten, veel ruimte (het park Tiergarten is enorm), ondanks dat er ca 3.5 miljoen mensen wonen. Het is vaak ook een combinatie van statige oude panden en hypermoderne gebouwen. Dit past echter onverwacht goed bij elkaar. Toch nog een voordeel als je stad vrijwel met de grond gelijk wordt gemaakt…

De Rijksdag, Brandenburger Tor, Holocause Denkmal, Berliner Dom en Checkpoint Charlie

Als je naar Berlijn gaat, dan ga je natuurlijk naar de Rijksdag, Brandenburger Tor, Holocause Denkmal, Berliner Dom en Checkpoint Charlie. Allen zijn opgenomen in een van de eerste wandelingen als je kijkt naar de stukjes “Berlijn in drie dagen”. Ze staan er natuurlijk niet voor niets op, dus ook voor ons een must-see. Alle vier zijn zeker de moeite waard om te zien. Aan het einde van deze post staan een aantal foto’s. Het is wel grappig dat we pas de vierde dag de kant op lopen van al deze bezienswaardigeheden. De dagen daarvoor hebben we de wijken ten westen en zuiden van Mitte bezocht.

De East Side Gallery, KaDeWe, Hackesche Markt/Höfe en Nederlandse ambassade

Dan een paar minder populaire bestemmingen, volgens de boekjes in ieder geval. De bestemmingen worden wel genoemd, maar niet als een must-see. Misschien ook daarom zijn ze dat eigenlijk wel.

East side Galery

East Side Gallery

“De muur” is iets wat iedereen moet zien. De East Side Gallary is een stuk muur van meer dan een kilometer waar kunst op staat. Het idee is leuk, maar het leidt ook af van het effect van een ‘muur’. Bij het stuk van meer dan een kilometer krijg je eigenlijk pas een beeld hoe dat kan zijn: een muur dwars door je stad. Door de kunst ziet het er direct een stuk vriendelijker uit, wast het effect van ‘muur’ een beetje afzwakt. Als je de achterkant van de muur, die niet beschilderd is, ziet, dan geeft dat al een heel ander gevoel.

Hackersche Hofen

Hofjes

Iets waarvoor Berlijn bekend staat (of ‘stond’ voor de oorlog?) zijn de hofjes tussen de gebouwen (volgens mijn boekje). In de gebouwen wonen mensen en de onderste etage bevat vaak winkeltjes of een cafe/restaurant. Het hofje is omringt door panden van 4 of 5 verdiepingen hoog en heeft een poort (‘gat’ in een van de gebouwen) om naar een naastgelegen hofje te komen. Naast de Hackesche Markt liggen een aantal van die hofjes. Het is erg grappig om doorheen te lopen, omdat je nooit weet wat je in het volgende hofje tegen gaat komen. Na iedere poort kom je weer in een andere wereld. Een van de leukste hofjes was nog de “Rosengarten” (zie foto), omdat hier heel veel groen staat. Wie had verwacht dat er achter al dat groen ook nog een H&M zou zitten ;).

Nederlandse ambassade

Nederlandse Ambassade

In Berlijn is ook een stukje Nederland: de Nederlandse ambassade. Dit gebouw staat niet dicht bij de overige ambassades. De locatie is bewust gekozen: als je de goede kant op kijkt lijkt het Nederland. Je kijkt dan uit over de Spree, de rivier die door Berlijn stroomt, waar een sluis in ligt en boten wachten tot ze er door kunnen. Als je er een foto van maakt, zou je zo kunnen denken dat hij genomen is aan de Amstel. Het gebouw van de ambassade zit vol symboliek (zoals alle moderne gebouwen in Berlijn). De symboliek is echter in dit geval ook te waarderen zonder er bewust van te zijn. De materialen en vorm van het gebouw zijn op zich al bijzonder. Groene, rode, oranje verlichting, glazen vloer, deuren die om hun as draaien en bijna een meter dik zijn. Als je weet waar je moet kijken, kun je zelfs dwars door het hele gebouw heen kijken. Om de binnenkant van het gebouw te zien, moet je wel (op tijd) een afspraak maken voor de rondleiding. Zeker een aanrader.

KaDeWeKaufhaus Des Westens

Ook de KaDeWe heb ik in het lijstje opgenomen, omdat ik zoiets in Nederland niet ken. De KaDeWe staat wel op de must-see lijst van 100% Berlijn (8e plaats). Het is niet zozeer de bedoeling dat je er iets koopt, maar het is een aparte ervaring om door een winkel die ongeveer de luxe heeft van een Bijenkorf, maar dan oneindig groot lijkt. KaDeWe staat voor Kaufhaus Des Westens. Hoe groot kan een winkel zijn? Bovenin kun je goed koffie drinken met een leuk uitzicht. Je zit dan namelijk achter het glas dat je op de foto ziet.

Volgende keer

Berlijn is een grote stad, waar veel te zien is. Het is moeilijk (onmogelijk) om alles te zien in zeven dagen. Dat is ook persoonlijk, want ik hoor mensen zeggen dat ze aan 5 dagen meer dan genoeg hebben. De volgende keer zou ik toch nog wel iets meer van de musea op en rond het museumeiland willen zien. Daarnaast is een dagje Potsdam ook iets wat nog hoog op het lijstje staat. Nog een lang weekend of een weekje in Berlijn zou zeker een goed vervolg zijn.

Foto’s

Klik op een foto om de grotere versie te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *