Museumn8 Amsterdam 2009

Een museum bezoeken is al iets bijzonders, alsof je uit de dagelijkse wereld stapt en heel andere dingen ziet, voelt, ruikt, doet, ervaart en daardoor misschien ook wel denkt. Het is een mini-vakantie, maar dan voor je hoofd. Als je geluk hebt, hou je er inzicht, inspiratie, of een goed gevoel aan over. Doe dit ’s nachts, wanneer er een speciaal programma is voor de musea, en het effect wordt alleen maar versterkt [einde romantisering]

Er zijn vrij veel mensen die dit willen ervaren, de museumnacht was ook dit jaar weer uitverkocht (26.000 kaarten verkocht), waardoor het bij de populaire bestemmingen iets weg hebben van een pelgrimstocht: mensen wachten in lange rijen om toegang te krijgen tot een museum, in de verwachting een wonder te gaan zien (hoewel misschien niet religieus). Zoals vorig jaar bij Artis: de meeste dieren slapen en de begeleiders willen de dieren die ’s nachts actief zijn niet met de zaklamp beschijnen, omdat die dieren daar niet goed tegen kunnen. Het zijn niet voor niks nachtdieren. Dit minpuntje wordt gecompenseerd met een historisch verhaaltje over de dierentuin. Achteraf kun je wel zeggen dat je in het pikkedonker door Artis hebt gelopen…

Dat was twee jaar geleden, nu 2009.
Ondertussen woon ik in Eindhoven, dus naar huis fietsen zit er niet meer in. Uiteindelijk een mooi en goedkoop (vanwege korting :)) plekje gevonden aan de Amstel: het NH Doelen hotel. Vanuit hier is het wel heel eenvoudig om alles te gaan bekijken.

We beginnen bij de Waag op de nieuwmarkt. Eigenlijk beginnen we nog eerder: in een klein Italiaans restaurant dicht bij de markt. De pizza en salade smaakt goed, de sfeer ontspannen. Met het boekje van de museumn8, dat we deze middag bij een van de deelnemende musea hebben opgehaald, maken we tijdens het diner alvast een top5. We hadden al eerder bedacht dat de de Waag hierbij bovenaan staat: zelf kunst maken!

Plattegrond musea

Plattegrond musea

De Waag

De Waag Amsterdam

De Waag Amsterdam

De ruimten de waag is niet groot. Het grootste deel van de ruimte wordt ingenomen door de creaties van de kunstenaars/ontwerpers, de draaitafel van DJ en de machines om je eigen ontwerp te maken. De ruimte om te bewegen is beperkt. Dat is ook niet nodig, want je mag achter een MacBook je eigen ontwerp maken. Dit ontwerp wordt vervolgens met een laser uit een plaat plexiglas gebrand. Het valt nog niet mee, dus besluiten het basisontwerp van een bril aan te passen. In een paal minuten is onze ‘own made’ bril klaar. De uitspraak ‘zelf kunst maken’ was dus wat overdreven, maar we hebben wel (deels) zelf iets gemaakt! Naast brillen, wordt er ook met een 3D plotter objecten gemaakt. Deze plotter gebruikt een soort lijmpistool ipv een pen. Het gaat niet heel snel, maar het werkt wel. Dit alles met de digitale machines van het Fablab. Later blijkt dat je ook nog zelf muziek kon maken (als scratchen gelijk is aan ‘muziek maken’), maar dat hebben we helaas gemist :(.

Allard Pierson

Virtuele wandeling door Rome

Virtuele wandeling door Rome

In het Allard Pierson hebben we genoten van een hapje van de Koks van FIFTEEN. Dat smaakte goed! Na een korte rondleiding langs joods historische documenten zijn we net op tijd voor de vitruele wandeling door Rome. Rome 300 v. Cristus welteverstaan. In de twintig minuten durende tour wordt erg veel toelichting gegeven. We passeren alle belangrijke gebouwen die er in die tijd stonden en krijgen verhalen te horen over het dagelijks leven, zoals het ontbreken van politie, de vrijetijdsbesteding van de inwoners en belangrijkste ontmoetingsplaats. Het is best wel veel informatie in die 20 minuten, zeker als je Rome niet op je duimpje kent. Het heeft wel iets weg van een virtuele achtbaan door Rome :).

Portugese synagoge

Portuges synagoge

Portugese synagoge

De rijen voor de musea beginnen nu wel ernstigere vormen aan te nemen. Voor de Portugese synagoge staat een rij tot op de straat (waar helaas ook veel auto’s over rijden). Gelukkig gaat het snel en zijn er binnen 15 minuten binnen.
Op de binnenplaats kun je eten en drinken kopen, zoals op ietere locatie van de museumnacht.
In de synagoge zelf is een warme en rustige sfeer: heel veel kaarsen en een koor van mannen dat aan het zingen is. Ik heb geprobeerd de sfeer te vangen in een foto. Het mannenkoor moet je er maar even bij denken.

De hortus

Lichtgevende plant hortus

Lichtgevende plant hortus

Wat heb je aan een tuin in het donker? Buiten zijn er nauwelijks lichten. Je ziet de planten niet, maar al die kaarsen langs het voetpad zien er toch wel grappig uit. De lampen in de kassen zien er vooral van een afstand erg leuk uit. Eenmaal in de kas zie je niet echt veel, omdat iedere kas een lamp heeft in 1 kleur (groen, paars…). Als je buiten de kas staat, geeft dat een mooi effect, maar binnen heb je er niet zo veel aan. De stoet mensen die dit toch wel een keer mee wil maken (wij inclusief) loopt daarom wel goed door. Hoogtepunten zijn de muziek, uit een heel kleine auto en een ‘plant’ in het water die verkleurt naar de kleur van een object, wanneer je dit object voor een van de uiteinden van zijn bladeren/takken houdt.

Verzetsmuseum

Eigenlijk wilde ik naar het planetarium om een filmpje te kijken, maar de rij was daar lang en het was best fris. Dan maar naar het verzetsmuseum er tegenover. Niet echt een vrolijk onderwerp, maar de tentoonstelling verraste me wel. Er was veel meer te zien dan ik had verwacht en vaak ook nog leuk/verrassend uitgewerkt: kijkdozen, video’s, combinaties van foto’s met verhalen, kleine kamertjes met een thema/onderwerp.

Museumn8 2010

Volgend jaar weer, misschien varen er dan ook weer bootjes in de grachten. Dan ook zeker naar het bijbels museum, om op een beanbag te liggen, naar de hemel (het plafond) te staren en een verhaaltje te horen. Iemand nog tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *