Dropbox FTW

Tegenwoordig heDropbox Logoeft iedereen minstens 1 PC in huis. Wanneer je meer dan 1 PC hebt en je bestanden wil delen, dan moet je al behoorlijk wat computer-kennis hebben om alle benodigde software te installeren en in te stellen. Zeker als de bestanden ook via het internet toegankelijk moeten zijn (bijvoorbeeld als je op vakantie bent), dan is het niet eenvoudig om alles goed in te stellen en tegelijkertijd er voor te zorgen dat alles goed beveiligd is. Daarnaast wil je vaak documenten delen tussen PC’s met Windos, Mac, en Linux. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Op dit moment zijn er een aantal applicaties beschikbaar waarmee je dit soort zaken makkelijk kan regelen: installeer de applicatie op iedere PC, voer je gebruikersnaam en wachtwoord in en geef aan welke bestanden of mappen je wil delen. Vervolgens is alles beschikbaar op alle andere computers. Ook via internet zijn de bestanden beschikbaar.

Dropbox is een van de tools die een gratis account hebben (2GB) en waarbij alles standaard beveiligd is (zowel de opslag als het versturen/ontvangen van de gegevens). Ook de website is standaard beveiligd. Daarnaast leveren ze een desktop applicatie (voor Windos, Mac en Linux!) die op de achtergrond de mappen en bestanden synchroniseert. Hierbij kun je ook aangeven hoeveel bandbreedte gebruikt mag worden, zodat je nog wat overhoud om te surfen en downloaden.

Wanneer je Dropbox wil uitproberen, gebruik dan deze link. Als je de DropBox desktop applicatie installeert, dan krijg ik 250MB aan extra opslagruimte, maar jij ook!

Alternatieven

Andere vergelijkbare tools die ik heb bekeken/geprobeerd zijn Adrive, Box.net, Wuala, ZumoDrive, Ubuntu One. De features zijn soms iets beter, soms iets minder dan DropBox, maar volgens mij is DropBox de overall winner. Ik heb dan alleen de gratis versies vergeleken, bij de betaalde versies liggen de verhoudingen misschien anders. Bij DropBox heb je bij de gratis dienst een desktop applicatie en al het verkeer/data standaard beveiligd. Dat heeft geen van de andere bovenstaande diensten. Voor mij is dat een harde eis om mijn data in de ‘cloud’ op te slaan. ZumoDrive lijkt me nog de beste kandidaat na DropBox.

Er zijn al vele artikelen online geschreven over de verschillende online opslag oplossingen. Om een lijst te zien van de verschillende producten, Google eens op “Dropbox VS”. Je ziet dan een lijst met (tip van lifehacking.nl).

Beveiliging

Om er zeker van te zijn dat de gegevens ‘veilig’ in dewolk worden opgeslagen, moet je eigenlijk de bestanden op je PC versleutelen. Dan heb je de volledige versleuteling zelf in de hand. Het is dan echter lastig om de bestanden te delen tussen zowel Linux, Mac als Windows computers. Ik ben een behoorlijke Linux fanboy (Ubuntu), maar soms is Windows de enige optie (als iemand nog goede software weet om een fotoboek te maken voor Linux, dan hou ik me aanbevolen).