ANWB slipcursus

Op zondag 7 februari heb ik met Rowenna een ANWB slipcursus gedaan.

Officieel heet het een ANWB slip en grip cursus, maar vooral het slippen is natuurlijk leuk om te doen. Het terrein dicht bij Lelystad bestaat uit een aantal banen waar verschillende oefeningen kunnen worden gedaan:

 • Remproef: zo snel mogelijk van 100 km/uur naar 0 km/uur. Tijdens het remmen moet je ook nog proberen uit te wijken.
 • Onderstuur slip: te hard door de bocht waardoor de auto rechtdoor gaat, terwijl jij een bocht wil maken.
 • Overstuur slip: de achterkant van de auto breekt uit en wil de voorkant inhalen.
 • Combinatie van remproef en uitwijken op een gladde helling met aan het einde een scherpe bocht.

Bij binnenkomst om 09:00 worden de bijna 50 deelnemers verdeeld in 4 groepen. Onze groep bestaat uit 10 mensen. Per groep is er 1 instructeur en 3 auto’s. De instructeur heeft een portofoon om met alle auto’s tegelijk contact te houden. Dat werkt beter dan ik had verwacht. De instructeur ziet alles, ook als je het stuur verkeerd vast hebt (tegenwoordig niet meer 10 over 10, of 10 voor 2, maar kwart voor drie). Hij is via de portofoon ook heel goed te verstaan. De VW Golf waar we in zitten, heeft een knop waarmee het ABS en ESP (stabilisatie) systeem uitgezet kan worden. Daarnaast is 1 van de 3 auto’s uitgerust met winterbanden, zodat het aantal mogelijke variaties voor de proef nog groter is.

Om sneller in een slip te raken, wordt het wegdek natgespoten en is het gemaakt van een materiaal wat gladder is dan asfalt. Je kunt er wel gewoon op lopen, maar wanneer met de auto remt en je hebt geen winterbanden/ABS, dan kun je sturen wat je wil, maar je gaat gewoon rechtdoor.

Per baan voeren we een aantal oefeningen uit. Je maakt 3 of 4 rondjes en dan wissel je van bestuurder. Wanneer iedereen een keer geweest is, doen we dezelfde oefening nog een keer, maar dan zonder ABS. Af en toe wissel je ook nog van auto, zodat je ook weet wat het is om met winterbanden te rijden. De auto met winderbanden is veruit het minst populair, want de oefeningen zijn daarmee een stuk eenvoudiger. Of juist moeilijker: om overstuur in de bocht te veroorzaken met je veel harder rijden dan wanneer je geen winterbanden hebt. Waar de auto’s zonder winterbanden al met 20 km/uur niet meer te besturen zijn, kan de auto met winterbanden tot 60 km/uur door de bocht voordat je iets van verminderde grip merkt.

Bij alle oefeningen is het de bedoeling dat je in een slip raakt en vervolgens probeert zo snel mogelijk weer uit de slip te komen. Vooral de overstuur slip vergt wat oefening: je moet toch sneller aan het stuur draaien dan ik had verwacht. Om het uitwijken nog wat moeilijker te maken, zijn er op de laatste baan (de gladde helling) twee ‘watermuren’. De watermuur loopt over de gehele breedte van de weg en is verdeeld in drie delen. Door twee van de drie delen aan te zetten, ontstaat er een gat in de muur waar de auto net doorheen kan. Omdat je vooraf niet weet welke delen van de muur omhoog komen, kun je pas op het laatste moment uitwijken.

Een aantal oefeningen zijn te gevaarlijk om door deelnemers te laten uitvoeren, maar wel nuttig om te ervaren. Het gaat dan vooral om het verschil wel/geen ABS, stabilisatie of winterbanden in extreme situaties. Dit soort oefeningen voert de instructeur zelf uit, waarbij een aantal deelnemers aan de zijkant toekijkt en een aantal in de auto zitten. De leukste (meeste rondjes gedraaid) hiervan is het vol remmen met 2 wielen in de berm, zonder ABS:

[flashvideo file=/wp-content/uploads/2010/02/slip2.flv image=/wp-content/uploads/2010/02/slip.jpg /]

Wanneer je dezelfde actie uitvoert met ABS, dan levert dat een saai filmpje op (daarom ook geen filmpje): de auto mindert vaart tot je stil staat, zonder ook maar 1 rondje te draaien. Het stuur, dat de instructeur in beide situaties niet vast heeft, trekt wel een beetje naar 1 kant, maar de ABS zorgt er voor dat de auto gewoon rechtdoor gaat.

Onze Opel Corsa uit 1997 heeft geen ABS, stabilisatie of winterbanden. We zijn nu ervaringsdeskundige in het verschil tussen het wel en niet hebben van die systemen. We stappen daarom met gezonde angst in onze auto de 100km naar huis te rijden…

Berlijn

Rijksdag

Van zaterdag 14 november tot zaterdag 21 november ben ik met Rowenna in Berlijn geweest. Veel gezien en vooral veel gelopen. In deze post een paar (persoonlijke) highlights en foto’s.
Om te beginnen zijn we dit keer met de trein gegaan. Iets waar ik niet snel voor zou kiezen bij een reis van ruim 600 km. Vanuit Duisburg is het met de ICE (bijna 250 km/u) nog net geen 4 uur treinen. Het stukje tussen Eindhoven en Duisburg is helaas meer dan 2 uur. Dan moet je ook nog 2 keer overstappen (Duisburg, Viersen Venlo). De trein (ICE) bevalt prima: natuurlijk veel meer ruimte dan in het vliegtuig. De trein rijdt trouwens ook ‘gewoon’ op tijd.

In de week dat we in Berlijn waren, hebben we de volgende punten kunnen afvinken:

 • Altes Museum
 • Hackesche Markt/Höfe
 • Nederlandse ambassade
 • Brandenburger Tor
 • Holocause Denkmal
 • Tiergarten
 • KaDeWe
 • Bar Jeder Vernuft
 • Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche
 • Rijksdag
 • Topographie des Terrors
 • Checkpoint Charlie
 • DDR museum
 • Berliner Dom

Later meer over de punten die het meest ‘bezienswaardig’ waren. Als je alleen foto’s wil zien, kijk dan aan het einde van deze post.

Verblijf

We verblijven in een klein appartement vlak bij het station ‘Belleveue’, net boven de Tiergarten. Het appartement heeft een kleine hal (2m²), douche incl. toillet (3m²), woon-/slaapkamer (12m²) en keukentje (3m²). Verder is er nog een balkon van 3m², maar die was niet erg nuttig met dit weer.

Van A naar B

Berlijn is best een grote stad met zijn 3,5 miljoen inwoners. Om makkelijk en snel van A naar B te reizen, kopen we bij aankomst op de Berlin HouptBahnhof een kaartje voor de regio’s A en B dat de hele week geldig is (€ 26,50 p.p.). Met dit kaartje kun je gebruikmaken van alle bussen, treinen, metro’s, trams die in deze zones rijden. Als je alleen in het centrumgebied blijft, dan blijf je eigenlijk in zone A. Zelfs als je naar de East Side Gallery gaat, die duidelijk buiten het gebied ligt wat ik ‘centrum’ zou noemen, ligt nog net binnen de A zone. Ben je moe, of heb je geen zin meer in lopen of musea, dan pak je de metro/trein naar een ander stadsdeel. Zonder de OV kaart is het bezoeken van Berlijn een stuk minder makkelijk.

Een andere mogelijkheid was het kopen van een Berlin WelcomeCard (fare zone AB) die in verschillende smaken verkocht wordt. De duurste kaart is met € 34,50 p.p. duurder dan de OV kaart voor zone AB en slechts 5 dagen geldig. De kaart geeft echter ook korting geeft bij de meeste musea. Helaas is er geen versie is van 7 dagen, dus besluiten we deze kaart niet te kopen. Achteraf gezien was de kaart van een week ook het meest nuttig, omdat we veel met de metro/trein hebben gereisd, maar weinig in musea zijn geweest.

Planning: wat gaan we zien?

Wat moet je zien? Voordat we vertrekken, en in de trein, lezen we in het boekje “100% Berlijn” van Momedia.nl. Dit is een klein handzaam boekje met nuttige informatie over wat er te zien/doen is. Vooral de opvouwbare en uitneembare kaart was erg handig. Het details was precies voldoende om een route te kunnen wandelen, maar niet te gedetailleerd, zodat het formaat van de kaart handzaam blijft. De nadruk van het boekje ligt vooral op het maken van een wandeling door een deel van de stad. Deze wandelingen zouden circa 3 uur moeten kosten, maar dan moet je behoorlijk doorlopen en nergens naar binnen gaan. Er staan 6 wandelingen in. Natuurlijk loop je nooit precies de routes zoals ze beschreven zijn, maar ze bieden wel een handig startpunt en een suggestie om een aantal bezienswaardighieden te combineren. Soms is het leuker om een stukje om te lopen dan dat je direct naar je volgende ‘highlight’ te gaan. Dan mis je misschien net die ene straat/plein dat niet direct een highlight is, maar wel leuk om te zien.

Omdat 100% Berlijn wat weinig informatie bevat van de dingen die je om je heen zien (gebouwen/musea), besluiten we ook een Capitool gids te kopen. In een groot warenuis, de KaDeWe, hebben ze natuurlijk ook wel Engelse boekjes (ondanks dat je in Duitsland bent). In het Engels heten de Capitool gidsen overigens “Eyewithness Travel” en zijn ze ongeveer 10 euro goedkoper dan de Nederlandse variant. Het is leuker te bladeren door zo’n boekje dan bijvoorbeeld een Lonley Planet, omdat er veel meer plaatjes en foto’s in staan. Vooral de dwarsdoorsnedes van gebouwen met daarnaast informatie over bepaalde locaties is erg interessant. Door de plaatjes kan je relevante informatie sneller vinden dan een boekje waar alleen (maar veel) tekst staat. Dan lees je soms achteraf pas wat je hebt gezien.

First impression

Aankomst station Berlijn

“You can never make a second first impression”. De trein komt aan op het hoofdstation in Berlijn. Veel glas en staal. 3 verdiepingen met treinen, verdeeld in een gebouw met 4 of 5 verdiepingen (van ieder ca 4m hoog) met erg veel open ruimte tussen de verdiepingen. Van de bovenste verdieping kun je het spoor in de ‘kelder’ zien. Dit staat symbool voor heel Berlijn: brede straten, veel ruimte (het park Tiergarten is enorm), ondanks dat er ca 3.5 miljoen mensen wonen. Het is vaak ook een combinatie van statige oude panden en hypermoderne gebouwen. Dit past echter onverwacht goed bij elkaar. Toch nog een voordeel als je stad vrijwel met de grond gelijk wordt gemaakt…

De Rijksdag, Brandenburger Tor, Holocause Denkmal, Berliner Dom en Checkpoint Charlie

Als je naar Berlijn gaat, dan ga je natuurlijk naar de Rijksdag, Brandenburger Tor, Holocause Denkmal, Berliner Dom en Checkpoint Charlie. Allen zijn opgenomen in een van de eerste wandelingen als je kijkt naar de stukjes “Berlijn in drie dagen”. Ze staan er natuurlijk niet voor niets op, dus ook voor ons een must-see. Alle vier zijn zeker de moeite waard om te zien. Aan het einde van deze post staan een aantal foto’s. Het is wel grappig dat we pas de vierde dag de kant op lopen van al deze bezienswaardigeheden. De dagen daarvoor hebben we de wijken ten westen en zuiden van Mitte bezocht.

De East Side Gallery, KaDeWe, Hackesche Markt/Höfe en Nederlandse ambassade

Dan een paar minder populaire bestemmingen, volgens de boekjes in ieder geval. De bestemmingen worden wel genoemd, maar niet als een must-see. Misschien ook daarom zijn ze dat eigenlijk wel.

East side Galery

East Side Gallery

“De muur” is iets wat iedereen moet zien. De East Side Gallary is een stuk muur van meer dan een kilometer waar kunst op staat. Het idee is leuk, maar het leidt ook af van het effect van een ‘muur’. Bij het stuk van meer dan een kilometer krijg je eigenlijk pas een beeld hoe dat kan zijn: een muur dwars door je stad. Door de kunst ziet het er direct een stuk vriendelijker uit, wast het effect van ‘muur’ een beetje afzwakt. Als je de achterkant van de muur, die niet beschilderd is, ziet, dan geeft dat al een heel ander gevoel.

Hackersche Hofen

Hofjes

Iets waarvoor Berlijn bekend staat (of ‘stond’ voor de oorlog?) zijn de hofjes tussen de gebouwen (volgens mijn boekje). In de gebouwen wonen mensen en de onderste etage bevat vaak winkeltjes of een cafe/restaurant. Het hofje is omringt door panden van 4 of 5 verdiepingen hoog en heeft een poort (‘gat’ in een van de gebouwen) om naar een naastgelegen hofje te komen. Naast de Hackesche Markt liggen een aantal van die hofjes. Het is erg grappig om doorheen te lopen, omdat je nooit weet wat je in het volgende hofje tegen gaat komen. Na iedere poort kom je weer in een andere wereld. Een van de leukste hofjes was nog de “Rosengarten” (zie foto), omdat hier heel veel groen staat. Wie had verwacht dat er achter al dat groen ook nog een H&M zou zitten ;).

Nederlandse ambassade

Nederlandse Ambassade

In Berlijn is ook een stukje Nederland: de Nederlandse ambassade. Dit gebouw staat niet dicht bij de overige ambassades. De locatie is bewust gekozen: als je de goede kant op kijkt lijkt het Nederland. Je kijkt dan uit over de Spree, de rivier die door Berlijn stroomt, waar een sluis in ligt en boten wachten tot ze er door kunnen. Als je er een foto van maakt, zou je zo kunnen denken dat hij genomen is aan de Amstel. Het gebouw van de ambassade zit vol symboliek (zoals alle moderne gebouwen in Berlijn). De symboliek is echter in dit geval ook te waarderen zonder er bewust van te zijn. De materialen en vorm van het gebouw zijn op zich al bijzonder. Groene, rode, oranje verlichting, glazen vloer, deuren die om hun as draaien en bijna een meter dik zijn. Als je weet waar je moet kijken, kun je zelfs dwars door het hele gebouw heen kijken. Om de binnenkant van het gebouw te zien, moet je wel (op tijd) een afspraak maken voor de rondleiding. Zeker een aanrader.

KaDeWeKaufhaus Des Westens

Ook de KaDeWe heb ik in het lijstje opgenomen, omdat ik zoiets in Nederland niet ken. De KaDeWe staat wel op de must-see lijst van 100% Berlijn (8e plaats). Het is niet zozeer de bedoeling dat je er iets koopt, maar het is een aparte ervaring om door een winkel die ongeveer de luxe heeft van een Bijenkorf, maar dan oneindig groot lijkt. KaDeWe staat voor Kaufhaus Des Westens. Hoe groot kan een winkel zijn? Bovenin kun je goed koffie drinken met een leuk uitzicht. Je zit dan namelijk achter het glas dat je op de foto ziet.

Volgende keer

Berlijn is een grote stad, waar veel te zien is. Het is moeilijk (onmogelijk) om alles te zien in zeven dagen. Dat is ook persoonlijk, want ik hoor mensen zeggen dat ze aan 5 dagen meer dan genoeg hebben. De volgende keer zou ik toch nog wel iets meer van de musea op en rond het museumeiland willen zien. Daarnaast is een dagje Potsdam ook iets wat nog hoog op het lijstje staat. Nog een lang weekend of een weekje in Berlijn zou zeker een goed vervolg zijn.

Foto’s

Klik op een foto om de grotere versie te zien.

Museumn8 Amsterdam 2009

Een museum bezoeken is al iets bijzonders, alsof je uit de dagelijkse wereld stapt en heel andere dingen ziet, voelt, ruikt, doet, ervaart en daardoor misschien ook wel denkt. Het is een mini-vakantie, maar dan voor je hoofd. Als je geluk hebt, hou je er inzicht, inspiratie, of een goed gevoel aan over. Doe dit ’s nachts, wanneer er een speciaal programma is voor de musea, en het effect wordt alleen maar versterkt [einde romantisering]

Er zijn vrij veel mensen die dit willen ervaren, de museumnacht was ook dit jaar weer uitverkocht (26.000 kaarten verkocht), waardoor het bij de populaire bestemmingen iets weg hebben van een pelgrimstocht: mensen wachten in lange rijen om toegang te krijgen tot een museum, in de verwachting een wonder te gaan zien (hoewel misschien niet religieus). Zoals vorig jaar bij Artis: de meeste dieren slapen en de begeleiders willen de dieren die ’s nachts actief zijn niet met de zaklamp beschijnen, omdat die dieren daar niet goed tegen kunnen. Het zijn niet voor niks nachtdieren. Dit minpuntje wordt gecompenseerd met een historisch verhaaltje over de dierentuin. Achteraf kun je wel zeggen dat je in het pikkedonker door Artis hebt gelopen…

Dat was twee jaar geleden, nu 2009.
Ondertussen woon ik in Eindhoven, dus naar huis fietsen zit er niet meer in. Uiteindelijk een mooi en goedkoop (vanwege korting :)) plekje gevonden aan de Amstel: het NH Doelen hotel. Vanuit hier is het wel heel eenvoudig om alles te gaan bekijken.

We beginnen bij de Waag op de nieuwmarkt. Eigenlijk beginnen we nog eerder: in een klein Italiaans restaurant dicht bij de markt. De pizza en salade smaakt goed, de sfeer ontspannen. Met het boekje van de museumn8, dat we deze middag bij een van de deelnemende musea hebben opgehaald, maken we tijdens het diner alvast een top5. We hadden al eerder bedacht dat de de Waag hierbij bovenaan staat: zelf kunst maken!

Plattegrond musea

Plattegrond musea

De Waag

De Waag Amsterdam

De Waag Amsterdam

De ruimten de waag is niet groot. Het grootste deel van de ruimte wordt ingenomen door de creaties van de kunstenaars/ontwerpers, de draaitafel van DJ en de machines om je eigen ontwerp te maken. De ruimte om te bewegen is beperkt. Dat is ook niet nodig, want je mag achter een MacBook je eigen ontwerp maken. Dit ontwerp wordt vervolgens met een laser uit een plaat plexiglas gebrand. Het valt nog niet mee, dus besluiten het basisontwerp van een bril aan te passen. In een paal minuten is onze ‘own made’ bril klaar. De uitspraak ‘zelf kunst maken’ was dus wat overdreven, maar we hebben wel (deels) zelf iets gemaakt! Naast brillen, wordt er ook met een 3D plotter objecten gemaakt. Deze plotter gebruikt een soort lijmpistool ipv een pen. Het gaat niet heel snel, maar het werkt wel. Dit alles met de digitale machines van het Fablab. Later blijkt dat je ook nog zelf muziek kon maken (als scratchen gelijk is aan ‘muziek maken’), maar dat hebben we helaas gemist :(.

Allard Pierson

Virtuele wandeling door Rome

Virtuele wandeling door Rome

In het Allard Pierson hebben we genoten van een hapje van de Koks van FIFTEEN. Dat smaakte goed! Na een korte rondleiding langs joods historische documenten zijn we net op tijd voor de vitruele wandeling door Rome. Rome 300 v. Cristus welteverstaan. In de twintig minuten durende tour wordt erg veel toelichting gegeven. We passeren alle belangrijke gebouwen die er in die tijd stonden en krijgen verhalen te horen over het dagelijks leven, zoals het ontbreken van politie, de vrijetijdsbesteding van de inwoners en belangrijkste ontmoetingsplaats. Het is best wel veel informatie in die 20 minuten, zeker als je Rome niet op je duimpje kent. Het heeft wel iets weg van een virtuele achtbaan door Rome :).

Portugese synagoge

Portuges synagoge

Portugese synagoge

De rijen voor de musea beginnen nu wel ernstigere vormen aan te nemen. Voor de Portugese synagoge staat een rij tot op de straat (waar helaas ook veel auto’s over rijden). Gelukkig gaat het snel en zijn er binnen 15 minuten binnen.
Op de binnenplaats kun je eten en drinken kopen, zoals op ietere locatie van de museumnacht.
In de synagoge zelf is een warme en rustige sfeer: heel veel kaarsen en een koor van mannen dat aan het zingen is. Ik heb geprobeerd de sfeer te vangen in een foto. Het mannenkoor moet je er maar even bij denken.

De hortus

Lichtgevende plant hortus

Lichtgevende plant hortus

Wat heb je aan een tuin in het donker? Buiten zijn er nauwelijks lichten. Je ziet de planten niet, maar al die kaarsen langs het voetpad zien er toch wel grappig uit. De lampen in de kassen zien er vooral van een afstand erg leuk uit. Eenmaal in de kas zie je niet echt veel, omdat iedere kas een lamp heeft in 1 kleur (groen, paars…). Als je buiten de kas staat, geeft dat een mooi effect, maar binnen heb je er niet zo veel aan. De stoet mensen die dit toch wel een keer mee wil maken (wij inclusief) loopt daarom wel goed door. Hoogtepunten zijn de muziek, uit een heel kleine auto en een ‘plant’ in het water die verkleurt naar de kleur van een object, wanneer je dit object voor een van de uiteinden van zijn bladeren/takken houdt.

Verzetsmuseum

Eigenlijk wilde ik naar het planetarium om een filmpje te kijken, maar de rij was daar lang en het was best fris. Dan maar naar het verzetsmuseum er tegenover. Niet echt een vrolijk onderwerp, maar de tentoonstelling verraste me wel. Er was veel meer te zien dan ik had verwacht en vaak ook nog leuk/verrassend uitgewerkt: kijkdozen, video’s, combinaties van foto’s met verhalen, kleine kamertjes met een thema/onderwerp.

Museumn8 2010

Volgend jaar weer, misschien varen er dan ook weer bootjes in de grachten. Dan ook zeker naar het bijbels museum, om op een beanbag te liggen, naar de hemel (het plafond) te staren en een verhaaltje te horen. Iemand nog tips?